اخبار و مقالات پزشکی سلامت روانشناسی اخبار و مقالات پزشکی سلامت روانشناسی .

اخبار و مقالات پزشکی سلامت روانشناسی

کیست تخمدان چیست؟ علت، علائم و درمان آن

کیست تخمدان نوعی کیست است که در داخل یا روی تخمدان برخی افراد ایجاد می شود. این کیست ها در زنان باردار یا کسانی که هنوز یائسگی را سپری نکرده اند، شیوع بیشتری دارد. در واقع کیست‌های تخمدان فولیکول های بالغی هستند که در افراد عادی موقع تخمک گذاری آزاد می شوند، اما این فولیکول ها در یک سری افراد آزاد نمی شوند و به صورت کیست های تخمدان نمایان می شوند. در اغلب موارد این کیست‌ها بدون علامت، بدون درد و بدون ضرر می باشند. از این رو ممکن است شما به این کیست‌ها مبتلا شوید و هرگز مطلع نشوید. چرا که برخی از این کیست ها معمولا خود به خود و بدون درمان از بین می روند. کیست تخمدان زمانی مشکل ساز می شود که خود به خود و یا با مصرف دارو از بین نرود و بزرگتر شود. در چنین حالتی کیست دردناک شده و احتمال بروز سرطان نیز بیشتر می شود. بیشتر بدانید درباره: چسبندگی رحم و راه های درمان آن

علائم کیست تخمدان
همانطور که پیش تر گفته شد، اکثر کیست های تخمدان کوچک هستند و عموما هیچ علائمی ندارند. اما گاهی ممکن است شخص دارای کیست علائمی مانند:

احساس فشار در پایین شکم
نفخ شکم
تورم یک طرف شکم
قاعدگی نامنظم
درد هنگام رابطه جنسی
بالا رفتن غیر قابل توجیه وزن
درد در ناحیه شکم، کمر یا ران (ممکن است تیز یا مبهم باشد)
را احساس نماید. در برخی موارد که کیست بزرگ و یا بدخیم باشد، شخص با علائم بیشتری رو به رو خواهد شد. این علائم عبارتند از:

درد ناگهانی و شدید شکم
درد همراه با تب و استفراغ
سرگیجه، ضعف یا احساس ضعف
تنفس سریع
توصیه می شود چنانچه با هر یک از علائم فوق مواجه شدید، هرچه سریع تر به  اوژانس مراجعه کرده و حتما توسط یک متخصص معاینه شوید. شما می توانید در اپلیکیشن مشاوره آنلاین مدافون در هر ساعتی از شبانه روز با بهترین متخصص زنان تهران، به صورت تلفنی و یا آنلاین مشاوره پزشکی داشته باشید.

کیست تخمدان چیست؟ علت، علائم و درمان آن

علل بروز کیست تخمدان
اکثر کیست های تخمدان در نتیجه چرخه قاعدگی شما ایجاد می شوند. در ادامه به معرفی دو نوع از رایج ترین این کیست‌ها خواهیم پرداخت.

بیشتر بدانید درباره: فیبروم رحم و علائم آن

کیست فولیکولی
در برخی مواقع فولیکول ها در طول تخمک گذاری پاره نشده و تخمکی آزاد نمی کنند. در عوض مایعات بیشتری درونشان ذخیره شده و به کیست فولیکولی(Follicular cyst) تبدیل می شوند.

کیست جسم زرد
در موارد دیگر، فولیکول تخمک را آزاد می کند، اما کیسه اش به جای حل شدن، دوباره بسته شده و با خون و مایعات دیگر پر می شود. به این نوع کیست، جسم زرد یا کورپوس لوتئوم (Corpus luteum cyst) می گویند. به بیانی دیگر هنگامی که یک فولیکول تخمک خود را آزاد می کند، شروع به تولید استروژن و پروژسترون برای لقاح می کند. این فولیکول در حال حاضر جسم زرد نامیده می شود. گاهی اوقات، مایع در داخل فولیکول جمع می شود و باعث می شود جسم زرد به کیست تبدیل شود.

*این کیست ها معمولا بی ضرر می باشند. به ندرت باعث درد می شوند و اغلب در طی دو یا سه دوره قاعدگی خود به خود ناپدید می شوند.

چه عواملی خطر ایجاد کیست تخمدان را افزایش می دهد؟
عموما خطر ابتلا به کیست تخمدان با این موارد افزایش می یابد:

مشکلات هورمونی
بارداری
آندومتریوز
عفونت شدید لگن
سابقه ابتلا به کیست تخمدان

راه های درمان کیست تخمدان
اکثر کیست های تخمدان خود به خود از بین می روند. اما در برخی موارد این کیست ها با روش های خاصی درمان می شوند که در ادامه به معرفی این روش ها خواهیم پرداخت.

دارو درمانی
پزشک می تواند برای درمان برخی کیست ها به شما دارو بدهد. در برخی موارد پزشک ممکن است *** های ضد بارداری تجویز کند. هورمون های موجود در این *** ها باعث از بین رفتن کیست ها نمی شوند، اما می توانند از ایجاد کیست های جدید جلوگیری کنند.

جراحی کیست تخمدان
برخی از کیست های تخمدان نیاز به جراحی دارند. عموما کیست های بزرگ و دارای علامت نیازمند جراحی می باشند. همچینین اگر نزدیک به دوران یائسگی هستید، احتمالا پزشک شما بهترین راه برای حذف کیست های تخمدانی را جراحی بداند. زیرا در دوران یائسگی احتمال سرطانی شدن کیست ها بیشتر می باشد.

انواع جراحی کیست تخمدان
لاپاراسکوپی
عموما از لاپاراسکوپی برای درمان کیست های کوچکتر استفاده می شود. در این روش پزشک یک برش کوچک در بالا یا زیر شکم بیمار ایجاد می کند. سپس یک لوله ی نازک مجهز به دوربین را از داخل برش به داخل بدن بیمار وارد می کند. پزشک به کمک دوربین و سایر ابزار خود، کیست را دیده و اقدام به برداشتن آن می نماید. این عمل عموما سرپایی بوده و پس از آن بیمار نیازمند بستری شدن نخواهد بود.

لاپاراتومی
برای کیست هایی است که ممکن است سرطانی باشند، از روش لاپاراتومی استفاده می شود. این کار با یک برش بزرگتر در شکم انجام می شود و کیست خارج می شود. سپس از کیست نمونه برداری شده و در صورتی که سرطان زا باشد، به تشخیص پزشک ممکن است نیاز به خارج کردن رحم و یا تخمدان ها باشد.

تخمدان پلی کیستیک یعنی چه؟
برخی افرادمبتلا به تخمدان پلی کیستیک هستند. تخمدان پلی کیستیک بدین معناست که تعداد کیست های موجود در داخل و یا سطح تخمدان زیاد می باشد.

آیا تمامی کیست های تخمدان بدخیم هستند؟
بهتر است بدانید که هر کیست تخمدانی بدخیم نیست و هر کیست قابلیت بدخیم شدن را ندارد. تنها کیست هایی که مشخصات سونوگرافی خاصی دارند احتمال بدخیمی داشته و بقیه کیست ها در عرض ۶ الی ۸ هفته معمولا با دارو درمانی و گاهی اوقات خود به خود و بدون دارو درمانی رفع می شوند.

علائم بزرگ شدن کیست های تخمدانی چیست؟
اگر کیست های تخمدان از یک اندازه استاندارد رد شده و بزرگتر شوند، ممکن است باعث پیچ خوردگی یا تورشن تخمدان گردند. در چنین حالتی بیمار ممکن است علائمی مانند: درد شکم حاد، تهوع و استفراغ را داشته باشد. در این صورت توصیه می شود فرد به اولین مرکز اورژانس مراجعه کرده و با یک متخصص زنان خوب مشاوره نماید. زیرا ممکن است بیمار دچار چرخیدن و پیچ خوردگی تخمدان شده باشد. دکتر آنلاین مدافون در هر ساعتی از شبانه روز آماده پاسخ دهی به سوالات پزشکی شما عزیزان می باشد. تنها کافیست اپلیکیشن مدافون را دانلود نموده و در آن ثبت نام کنید.  

منبع: دکتر صفا صالحی متخصص زنان و زایمان


برچسب: ،
امتیاز دهید:
رتبه از پنج: 0
بازدید:

+ نوشته شده: ۲۱ خرداد ۱۴۰۱ساعت: ۰۷:۵۴:۳۴ توسط:دکتر امروز موضوع: نظرات (0)